ホーム>お知らせ>イベント>第3回岩手大学電気化学セミナー(協賛事業)

第3回岩手大学電気化学セミナー(協賛事業)
The 3rd Iwate University electrochemistry seminar (with support by the Office for Gender Equality)

2015/4/15

九州大学の山内先生迎え、科学技術振興機構(JST)、戦略的創造研究推進事業(CREST)の「(研究領域)二酸化炭素排出抑制に資する革新的技術の創出/(研究課題名)高選択的触媒反応によるカーボンニュートラルなエネルギー変換サイクルの開発」の研究成果を発表いただきます。 また、前述のプロジェクトの中で、山内先生はチーム・リーダーを務められ、“なでしこCREST”の一員としてもご活躍されています。そこで、女性研究者のロールモデルを紹介するとともに、女子大学生の将来像を考えます。 エネルギー科学等の分野に関心をお持ちの教職員、学生、大学院生をはじめ、本学関係者以外のどなたでも参加できます。

ご来聴をお待ちしています。

Iwate University invites Associate Professor Miho Yamauchi as a guest lecturer from International institute for Carbon-Neutral Energy Research, Kyushu University, at the 3rd Iwate University electrochemistry seminar with support by the Office for Gender Equality. Professor Yamauchi does a research presentation regarding “Nano material creation for effective utilization of the energy” Carbon neutral energy International Research Center (12CNER)Material change section. She is working as a team leader of the previously mentioned project, CREST, JST and playing an active role in Nadeshiko CREST. She is one of role models as a female researcher on scientific field. By introducing her case study, we can think about female students’ careers from here on out. Whoever has an interest in energy science will be welcomed (Including teaching staff members, students, graduate students, and extramural people).

We look forward to your participation. (Note that the program will be in Japanese.)

日 時 Time and Date:

2015年4月24日(金)11:00~12:00 on Friday, April 24, 2015

会 場 Venue:

岩手大学復興祈念銀河ホール Ginga Hall, Iwate University

内 容 Program:

「エネルギーの有効利用のためのナノ材料創製」

山内 美穂先生(九州大学准教授 カーボンニュートラル・エネルギー国際研究所(I2CNER) 物質変換部門)

"Nano material creation for effective utilization of the energy" by Miho Yamauchi, AssociateProfessor  Carbon neutral energy international research center (I2CNER) Material change section The University of Kyusyu

主 催 Organizer:

岩手大学 工学部 応用化学・生命工学科  Chemistry and Bioengineering Major, Iwate University

後 援 Sponsor:

岩手ネットワークシステム(INS),エネルギー変換技術研究会