ホーム>お知らせ>ニュース>管理職セミナーを開催しました

男女共同参画推進管理職セミナーを開催しました
Annual Management Seminar on Gender Equality Held

2014/05/22

5月22日、沖縄科学技術大学院大学の久保真季副学長を講師にお迎えし、「効果的な男女共同参画施策に向けて」と題して、女性研究者支援に係る背景や具体的な女性の応募・採用促進策等をまじえてご講演をいただきました。

拠点型事業連携機関の13名と本学役員6名を含む51名が参加。質疑応答は、新副学長2名が、女性限定公募や男女共同参画の観点からの選考のあり方について質問し活発に行われたほか、参加者からは「地方都市での女性増募の方法が参考になった」「学長の考え方1つで方針が決まる重要性を理解した」等の感想が寄せられました。

Iwate University held the annual management seminar on gender equality on May 22. Ms. Maki Kubo, Vice President of Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University gave a lecture on effective measures for gender equality at the academic institutions.

Fifty one people including 13 from our partner organizations and six in Iwate University’s management attended the seminar. In Q&A session, two of our Vice Presidents newly appointed this April asked specific questions on affirmative actions and gender-equality-sensitive employment screening. Participants said “among what the speaker shared, measures to increase the number of applications from women especially in local cities were useful” and “[I] understood the significance of University President’s discretion which can change the institution’s direction.”