ホーム>お知らせ>ニュース>次世代育成サポーター養成講座を開催しました

次世代育成サポーター養成講座を開催しました
"Supporters for Future Generation" Training Course Held

2014/06/10

岩手大学では、2011年度より、教職員の子育て支援や、地域での次世代育成支援活動に携わる本学学生を「岩手大学次世代育成サポーター」として養成しています。4年目となる今年度も、5月31日と6月7日、同サポーター養成講座を開講しました。

受講生は、2日間にわたる座学で、男女共同参画と「サポーター」活動の意義や、子どもの発達や心理、食育、地域の子育て支援等について基礎的な知識を修得。拠点型事業連携機関のひとつである岩手医科大学の学生6名(オブザーバー参加)を含む18名が聴講しました。受講者は、6月11~27日に、地域の保育園や学童クラブでの実習に臨みます。

講座の全課程を修了した学生は、岩手大学長から「岩手大学次世代育成サポーター」として認定されます。

Iwate University has trained “Iwate University Supporters for Future Generation” since 2011. The Supporters take part in child care support activities on campus and in local communities. This year’s two-day training course was held on May 31 and June 7.

Eighteen students including six observer students from Iwate Medical University, one of the partner organizations for the Iwate University’s Supporting Activities for Female Researchers program, funded by Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology, learnt the role of the Supporters in context of gender equality promotion, child development and psychology, dietary education, child support resources in local community and so forth during the course. Participating students will go to a nursery school and after-school program to have hands-on experiences of child support on June 11-27.

Students who complete the course will be officially recognized by Iwate University President as “Iwate University Supporters for Future Generation.”