ホーム>お知らせ>ニュース>菅原副学長 いわて男女共同参画社会づくり功労者として知事表彰

Vice President Etsuko Sugawara Awarded by Iwate Governor

2014/06/17

6月15日、いわて県民情報交流センター(アイーナ)で行われた「いわて男女共同参画フェスティバル2014(岩手県主催)の開会行事の中で、本学の菅原悦子副学長(男女共同参画・附属学校担当)が、いわて男女共同参画社会づくり功労者として、達増拓也知事から表彰されました。

「いわて男女共同参画づくり表彰制度」は、男女共同参画社会づくりへの県民の一層の関心と、男女共同参画社会づくりに向けた機運を高めるため、岩手県の男女共同参画社会づくりに著しい功績のあった個人・団体や、他者への先導的事例となる取り組みを行っている個人・団体を表彰する制度として2009年に創設。県内に在住または所在する県民(個人・団体)等を対象としたもので、「功労者表彰(知事表彰)」と「チャレンジ表彰(部長表彰)」の2種類が設けられています。

菅原副学長については、「岩手大学の男女共同参画担当副学長として、大学内のみならず他大学や試験研究機関と連携して男女共同参画を推進するとともに、復興における男女共同参画の推進にも尽力した」と評価され、今回の受賞となりました。

Iwate University Vice President Etsuko Sugawara was awarded by Governor Takuya Tasso of Iwate Prefecture for her distinguished contribution toward creation of gender equal society in the opening ceremony of the annual Iwate Gender Equality Festival on June 15.

Iwate Prefecture has awarded individuals and groups based in Iwate for distinguished work or good practices towards realization of gender equal society in attempts to raise public awareness of gender equal society and promote public tendency towards gender equality since 2009. There are two kinds of awards - Governor's Award and Director General's Award.

According to the Iwate Prefecture, Vice President Sugawara was awarded because “she has promoted gender equality not only in Iwate University campus but also in partnership with other universities and research and development institutes and also contributed to promotion of gender equality in reconstruction from Great East Japan Disaster."